torsdag, juni 3

Brytbröd a la hobbykocken

Här går det undan minsann, trots att vi hann en massa igår så känner jag mig som ett yrväder. Vad har vi glömt, vad måste inköpas? Har jag packat in paketen? Gaah, gah, ga.
Kylskåpet lever sitt eget liv, funkar sporadiskt men håller kylan ganska så bra.
Vi känner oss lurade, hur kan man sälja sådan skit hahahaaa.

Min kära pappa var snäll att hjälpa oss hela dagen igår, guld värt. Borden står på plats i tältet så nu ska vi bara komplettera med diverse stolar.

Hobbykocken envisades med att vi skulle baka brytbröd själva, varför då? sa jag.
Man kan ju köpa färdiga brytbröd på Martin Olsson?
Blää, sa hobbykocken jag bakar och det har han nu gjort. Jag tjuvsmakade dem igår och jag måste säga att ibland är det bra att han är envis för de smakade gudomligt :)
Receptet:
Brytbröd
Goda små bröd som är enkla att göra.
Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
24 st
Du behöver:
50 g
jäst (för söta degar)
2 ½ msk
ljus sirap
3 ½ dl grahamsmjöl
5 dl
mjölk
250 g
kesella
1 ½ tsk salt
8 ½ dl
vetemjöl
Gör så här:
Värm mjölken till 37°C. Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet och rör i kesellan, sirapen, saltet och mjölet och arbeta degen smidig.
Låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ett par minuter. Dela i 24 lika stora bitar, rulla
till bollar och lägg tätt i en långpanna. Jäs under bakduk 30 minuter.
Grädda i 225°C i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Pensla med vatten med en skvätt olja i.
Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna.

Lägg bröden tätt på en plåt.
Tips:
Man kan lägga brödkryddor, solrosfrön och lite vallmofrön som dekoration ovanpå. Pensla efter gräddningen med lite ägg (istället för vatten) så fröna fastnar.
Ett recept från
recepten.se

Hobbykocken tog mer mjöl för det var en väldigt kladdig deg efter bearbetning!

Svärmor blev inte opererad igår? Hon blev hemskickad för att åka in idag till operationsbordet, så nu minskade riskerna för att hon skall kunna komma på studentmottagningen. Skittråkigt, för jag vet att hon så gärna ville vara med och vi kommer att sakna henne. Lycka till idag lilla svärmor!

Nej nu måste jag sätta fart, har massor att göra.

Kram till er alla
Åsa

7 kommentarer:

  1. En till mig väldigt närstående skryter alltid med att han arbetade på bageri några år i sin ungdom (50 år sedan). Ska nog ge honom det där eceptet oc se hur det går!
    Kram
    Moster

    SvaraRadera
  2. Mums brytbrödet ser verkligen fantastikt gott ut!!
    Lycka till nu på den stora dagen.
    Kram Lina

    SvaraRadera
  3. härligt med en hobbykock i huset, en verklig tillgång i dessa dagar :-) tror din pappa också är extra guld värd, men så ställer han ju alltid upp ;-)

    Lycka till och hoppas kylen håller någotsånär!

    SvaraRadera
  4. Hej Vännen!
    Vad snällt av din pappa att hjälpa till:)

    Brytbrödet ser supergott ut!

    Vad tråkigt med svärmor och att hon kanske missar studentmottagningen..

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  5. Hej vännen,
    puh du verkar ha fullt upp! Visst är det svårt att beräkna hur mycket som går åt när msn är många!
    Hur var Sorbonne? Länge sen vi var där men har hört flera dom tycker det är bra där. Å Grill, vad mysigt! Bara inredningen är värt ett besök ;)

    Grattis till dottern i efterskott och hoppas ni får en toppendag imorgon!
    Stor kram Jessica

    SvaraRadera
  6. Hejsan kära kusin

    Ser fram emot att få testa brödet... Måste testa receptet själv också, det ser så gott ut.
    Stackars svärmor.. Hoppas operationen går bra.. Och att kylen håller fredagen ut..

    Kram från kusin Maria

    SvaraRadera
  7. Ååååååsa ta ett djupt antag och andas ut/ Kramis från mig

    SvaraRadera

Kul att du tittar in hos mig!
Jag blir JÄTTEGLAD om du lämnar
en kommentar <3